Laatste nieuws
Lees hier onze laatste nieuwsberichten. Altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op LinkedIn!
Laatste nieuws

Circulaire Venemansmolen
Venemansmolen in eco-transitie Misschien heb je op het bouwbord bij de Venemansmolen ook het logo van Cirkelregio De Achterhoek zien staan. De Venemansmolen heeft een eco-transitie ingezet en Cirkelregio mag daar een bescheiden rol in spelen. In de komende twee jaar zijn de verwarming, verlichting en andere 'energievreters' aan de beurt. Het is de bedoeling dat de molen een 'showcase van duurzaamheid' wordt: van een oude energieneutrale windmolen (in de 19e eeuw in Winterswijk gebouwd op basis van een Zaanse molen uit 1681) via een 85 jaar oude dieselmotor, naar hedendaagse oplossingen om de CO2uitstoot te reduceren. Circulaire werkplaats Erfgoed Klusbrigade Ook krijgt de samenwerking met de Erfgoed Klusbrigade gestalte. Er is een extra werkplaats gebouwd; een loods van circa 130 m2. De oplossing die past binnen het beperkte budget van 25.000 euro? Circulair bouwen! “We bouwen met spullen uit de sloop, en/of met anderszins afgekeurde materialen. Zo worden geen nieuwe, maar gesloopte balken gebruikt. Dat scheelt enkele duizenden euro's. En het is mooi uitgewerkt hout. De staalconstructie is van gebruikt staal en het isolatiemateriaal is B-keus”, aldus Arjan van Unnik, voorzitter van de Venemansmolen. “Het is achteraf gezien onvoorstelbaar hoe weinig daadwerkelijk onbruikbaar afval overbleef van de vele kubieke meters 'houtafval'. Van het balkhout resteerde een emmertje spijkers, wat kabel en plastic. En natuurlijk wat stukken hout, omdat de oude balken op maat ingekort moesten worden. Soms was materiaal voor niets verkrijgbaar, maar dat bleek dan grotendeels onbruikbaar. Toch was het netto resultaat in totaal zo’n 60-70% kostenbesparing en een bijdrage aan het reduceren van afval! Met het geheel hopen wij deel te gaan uitmaken van de Huls Ecotour in Winterswijk.” Het is heel waardevol om de Erfgoed Klusbrigade kennis over circulariteit te delen. Zij werken aan mooie projecten en kunnen deze kennis echt verder brengen.

Saxion doet waardengedreven onderzoek bij Cirkelregio de Achterhoek
Saxion is al geruime tijd partner van Cirkelregio de Achterhoek. Namens Hogeschool Saxion sluit Steven Dorrestijn, lector Ethiek & Technologie, samen met Michiel Flooren, lector Regio-ontwikkeling, aan bij de CoP’s. Circulaire Economie is voor de onderzoeksgroep Ethiek & Technologie van Steven een belangrijk onderwerp. Bijdragen aan andere manier van denken en doen ziet hij als zijn specifieke bijdrage vanuit ethiek (‘wat is het goede om te doen’) aan de Circulaire Economie. Is een andere manier van denken en doen al doorgedrongen? Zien we een verschuiving van economische waarden naar ecologische waarden? In hoeverre wordt economie onderdeel van ecologie? De onderzoeksgroep wil ook praktisch bijdragen aan het bevorderen van die andere manier van denken. Steven heeft samen met Dyon Temming, eigenaar van het Buitenburo, onderzoek gedaan naar de vraag vanuit welke waarden en intrinsieke motivatie partners zich aansluiten bij Cirkelregio de Achterhoek, en in hoeverre deze waarden bij bedrijfsmatige keuzes al een rol spelen of zouden moeten gaan spelen. Steven en Dyon hebben met tien partners gesprekken gevoerd aan de hand van de volgende hoofdvragen: Waarom zijn circulariteit en inclusiviteit belangrijk voor jouw bedrijf of organisatie?Waar ben je trots op als bedrijf of organisatie op gebied van circulariteit en inclusiviteit?Wat willen jullie graag, maar komt nog niet op gang?Hoe verloopt visievorming op gebied van circulariteit en inclusiviteit? Het onderzoek met een ethische invalshoek past goed bij de integrale aanpak die Saxion nastreeft in de programmalijn Circulaire Innovatie. Techniek, economie, ontwerp, gedrag en governance moeten allemaal samenwerken omdat het bij circulaire oplossingen vaak gaat om het verweven van veel verschillende functies en waarden. Voor een Circulaire Economie is technische en bedrijfskundige kennis nodig om hergebruik van producten en grondstoffen te realiseren. Maar de overgang naar een Circulaire Economie betekent ook een grote herverdeling van waarden. Ecologische en sociale waarden met een lange-termijnperspectief worden belangrijker ten opzichte van een meer korte-termijn bedrijfskundig perspectief. Concrete…

Vooruit in 2021!
Ledenvergadering 24 maart. Een korte terugblik maar vooral… vooruit! Op 24 maart hielden we een ledenvergadering, waarin we terugkeken op een vliegende start van Cirkelregio de Achterhoek. Ook keken we samen vooruit en maakten we plannen voor 2021. Tussendoor werd er, via break-outrooms, volop genetwerkt. Een digitaal ‘even blijven hangen na de vergadering’ moment, dat goed werd ontvangen en smaakt naar meer! En we sloten af met een presentatie van studenten over hun onderzoek naar de vraag: ‘Kunnen we uit de huidige afvalstromen voor minimaal één stroom een andere toepassing bedenken met een structurele opbrengstwaarde die niet of minder belastend is voor het milieu?’. Terugblik 2020 2020 was het jaar waarin: we met 19 partners werkten aan een regio zonder afval zonder uitvalin maart de eerste (officiële) bijeenkomst van de Cirkelregio De Achterhoek plaatsvondwe elkaar, ondanks de digitale beperkingen, inspireerden in 8 bijeenkomsten met onderwerpen variërend van As a service contracten tot een circulair ambachtscentrumwe, mede dankzij onze inzet en die van de betrokken consortia, drie projecten hebben gestimuleerd: de materialenmarktplaats, de inventarisatie van de gebouwde omgeving (beiden ondergebracht in Stadsmijn Achterhoek) en een inventarisatie reststromen en restcapaciteiten (waaronder de ontwikkeling van materialenpaspoort)diverse studenten onderzoek deden in opdracht van ons/onze partners, zoals het onderzoek naar de behoefte van nieuwe woonvormen in de Achterhoek (denk aan Tiny Houses en Erf delen)partners elkaar vonden om samen circulaire vraagstukken op te lossen en elkaar verder te helpen op het gebied van circulaire ontwikkeling. Vooruitblik 2021 Er liggen volop nieuwe plannen, die we in één A4 hebben samengevat. We blijven bouwen aan een stevige community met een professionele organisatie, die werkt aan een flink aantal circulaire vraagstukken (van circulair renoveren, het oogsten van scholen en biobased (ver)bouwen tot circulairir financieren en aanbesteden), waarbij we niet alleen elkaar maar vooral ook anderen willen inspireren, onder andere via een circulair inspiratieboek. Onderzoek studenten HAN voor Stichting Aktief en Buha HAN-studenten Sophie Wijnen en Frank Zitzmann, beiden bezig met hun master circulaire economie, verzorgden…

De Special Edition 2021 van het Stadsblad is uit
Op de keukentafel ligt de Special Edition 2021 van het Stadsblad. Het is een jaarlijkse uitgave van Cirkelstad met een geheel beeld van de ontwikkelingen op het gebied van circulair en inclusief bouwen in Nederland. Met 32 pagina’s aan informatie in inspiratie over infrastructuur en gebiedsontwikkeling, circulair vastgoed en interieur en facility. Maar ook over circulariteit in de verkiezingsprogramma’s, projecten van diverse Cirkelsteden, het transitieteam Circulaire Bouweconomie, het project ‘Opcirkelen in de Bouw’ en de 0.1 versie van de Toolbox horend bij het convenant ‘Circulair bouwen. Het nieuwe normaal’. We hebben onze leden een aantal exemplaren gebracht. Ben je geen lid en wil je ook graag wat exemplaren van het Stadsblad ontvangen? Mail ons dan op info@cirkelregiodeachterhoek.nl, dan zorgen we ervoor dat ze jouw kant op komen. Lees je liever de digitale versie? Die is als PDF te downloaden via deze link: https://www.cirkelstad.nl/stadsblad/.

Nijhuis Group wordt partner
Op 5 januari zetten Carolien Nijhuis van Nijhuis Group en Willy Smit hun handtekening onder de samenwerking in Cirkelregio De Achterhoek. (meer…)

Rensa verwarming & installatie 17e founding partner
Rensa verwarming en installatie verbindt zich als founding partner de komende twee jaar aan Cirkelregio De Achterhoek. Eind december hebben Willem Veldhoen en Willy Smit hun handtekening onder deze samenwerking gezet. (meer…)

HAN Centrum Meervoudige Waardecreatie wordt vriend van Cirkelregio
Recentelijk is onze spinner Twan van Vuren geïnterviewd door het HAN Centrum Meervoudige Waardecreatie, dit interview is gisteren in de nieuwsbrief van HAN CMW gepubliceerd. De handtekeningen zijn gezet. Coöperatie Cirkelregio De Achterhoek en het Centrum Meervoudige Waardecreatie zijn nu Vrienden. Voor de periode van een jaar – daarna te verlengen – informeren ze elkaar, delen ze kennis, trekken ze met elkaar op. Dit doen ze, zoals het bij vrienden past, met gesloten beurzen. (meer…)

Cirkelregio met 8RHK Magazine huis-aan-huis
Deze valt week huis-aan-huis het 8RHK Magazine op de mat. Onder de titel: Samen maken we de Achterhoek, ambassadeurs aan de slag. (meer…)

Nazomerse COP bespreekt circulair ambachtscentrum
De eerste keer na de zomer kwamen de partners samen in Groenlo om de vorderingen te bespreken. En om kennis te nemen van het circulaire ambachtscentrum waar Gemeente Doetinchem aan werk. (meer…)

Grijsen Park en Straatdesign wordt partner
Grijsen Park en Straatdesign is partner geworden van Cirkelregio De Achterhoek. Frank Navis en Willy Smit zetten hun handtekening onder deze samenwerking om te werken aan regio zonder afval en zonder uitval.

Tweede COP bijeenkomst
Op 9 juni is de tweede community of practice (COP) gepland. Ook dan maken we een ronde langs projecten om te kijken hoe we elkaar zo goed mogelijk kunnen inspireren en versterken. Met David van Lynden zoeken we de verdieping op financieren en as a service. Partners ontvangen deze week het verslag van de eerste COP op 12 mei jl. en kunnen het gesprek met Myriam van Zetten terugkijken. Wil je er een keer bij zijn om te kijken of aansluiten bij Cirkelregio iets voor jou is? Stuur een berichtje naar info@cirkelregiodeachterhoek.nl.

Community of Practice
Komende dinsdag is de eerste Community of Practice bijeenkomst van Cirkelregio De Achterhoek. Community of Practice is de typering van Cirkelstad voor bijeenkomsten waarin ambitieuze doeners elkaar ontmoeten om hun voortgang te delen en elkaar te inspireren. Welke vragen leven er, welke oplossingen zijn al gevonden en welke nog niet? Door te delen bouwen we samen aan een steeds verdergaande circulaire regio: zonder afval, zonder uitval. In de Achterhoek starten we met twee multidisciplinaire teams van organisaties: gemeenten, corporaties en bedrijfsleven. Het tweede team start op 9 juni. Alle inzichten en tools slaan we op in de academie. Een digitale omgeving waar alle partners bij kunnen. Zo zorgen we er voor dat praktijkkennis meer en meer tot een gemeenschappelijke taal en handelen komt. Heb je geen uitnodiging ontvangen en wil je er toch heel graag bij zijn om 11.30 uur? Laat dat dan even weten, dan maken we dat alsnog mogelijk.

Circulaire tour
Wij dagen alle ondernemers uit Gemeente Winterswijk uit om zich te presenteren tijdens de circulaire tour! WAM&VanDuren Bouwgroep presenteert met haar nieuwe merk, TheNewMakers-Oost, de circulaire keuken tijdens de circulaire tour in Gemeente Winterswijk! Jan Bent, Hans Huls en Willy Smit organiseren, in samenwerking met de Gemeente Winterswijk, een tour waarin allerlei duurzame en circulaire innovaties getoond worden. Heeft u als ondernemer een circulaire innovatie die u graag wil laten zien op de circulaire tour?! Meld uw circulaire innovatie dan bij Cirkelregio De Achterhoek

Bijeenkomst Kick-Off
Donderdag 5 maart werd met aankomende partners en vrienden van Cirkelregio geproefd aan het samenwerken. In deze bijeenkomst: hoe kan een Cirkelregio voor je werken, het starten van en kennismaken met twee communities of practice en verslag van de projecten waar partners aan werken, waar cirkelregio haar netwerk bij kan laten aansluiten en gezamenlijke projectenwaar ervaringen worden opgedaan om allemaal van te leren. Enkele voorbeelden: Een materialenmarktplaats, de Heuvelstraat in Silvolde, Plasticroute, Reststromeninventarisatie, Digitaal Platform reststromen, Inventarisatie van de gebouwde omgeving en een festival in het najaar om circulaire prestaties te vieren.