Skip to main content

Circulaire Venemansmolen

Misschien heb je op het bouwbord bij de Venemansmolen ook het logo van Cirkelregio De Achterhoek zien staan. De Venemansmolen heeft een eco-transitie ingezet en Cirkelregio mag daar een bescheiden rol in spelen. In de komende twee jaar zijn de verwarming, verlichting en andere ‘energievreters’ aan de beurt. 

Het is de bedoeling dat de molen een ‘showcase van duurzaamheid’ wordt: van een oude energieneutrale windmolen (in de 19e eeuw in Winterswijk gebouwd op basis van een Zaanse molen uit 1681) via een 85 jaar oude dieselmotor, naar hedendaagse oplossingen om de CO2uitstoot te reduceren.

Circulaire werkplaats Erfgoed Klusbrigade

Ook krijgt de samenwerking met de Erfgoed Klusbrigade gestalte. Er is een extra werkplaats gebouwd; een loods van circa 130 m2. De oplossing die past binnen het beperkte budget van 25.000 euro? Circulair bouwen! “We bouwen met spullen uit de sloop, en/of met anderszins afgekeurde materialen. Zo worden geen nieuwe, maar gesloopte balken gebruikt. Dat scheelt enkele duizenden euro’s. En het is mooi uitgewerkt hout. De staalconstructie is van gebruikt staal en het isolatiemateriaal is B-keus”, aldus Arjan van Unnik, voorzitter van de Venemansmolen.

“Het is achteraf gezien onvoorstelbaar hoe weinig daadwerkelijk onbruikbaar afval overbleef van de vele kubieke meters ‘houtafval’. Van het balkhout resteerde een emmertje spijkers, wat kabel en plastic. En natuurlijk wat stukken hout, omdat de oude balken op maat ingekort moesten worden. Soms was materiaal voor niets verkrijgbaar, maar dat bleek dan grotendeels onbruikbaar. Toch was het netto resultaat in totaal zo’n 60-70% kostenbesparing en een bijdrage aan het reduceren van afval! Met het geheel hopen wij deel te gaan uitmaken van de Huls Ecotour in Winterswijk.”

Het is heel waardevol om de Erfgoed Klusbrigade kennis over circulariteit te delen. Zij werken aan mooie projecten en kunnen deze kennis echt verder brengen.